INFJ – 11 типични характеристики за този профил по Мейерс Бригс.

infjОтдавна знам за съществуването на теста Майерс-Бригс и непрекъснато го срещам в различен контекст, но до сега все го подминавах.

Правил съм различни личностни тестове като Kolbe, DiSC, Fascination Advantage, Strengths Finder.

Това което ми е интересно в тях не е само какъв е моя профил, но и другите профили.

Любопитно ми е да ги разбера и защо в една и съща ситуация при едни и същи факти, хората ги възприемат по различен начин, предприемат различни действия и постигат резултати по различен начин. Сигурен съм, че това разпуска напрежението и в доста потенциално конфликтни ситуации. Когато разбирам поведението на отсрещната страна вече много по-често ми се случва вместо да се напрегна, да си кажа „ааа.. той не е неадекватен, просто това е характерно за неговия профил. Това е друга гледна точка“.

Резултатът ми от Мейерс Бригс обаче направо ме покоси. До сега не бях виждал нещо подобно. Това е толкова детайлен профил, който ми пасва абсолютно по мярка. Разбирам, че не за всеки е така „зашеметяващо“, но за мен е.

Моят резултат е INFJ.

За справка, профилите са общо 16 и се описват с 4 букви, например ISTP, ENFP,ISTJ, ISFP, ESFJ, ISFJ и т.н. INFJ е най-редкият тип и се среща при под 1% от населението. Тестът е разработен на база на работата на психолога Карл Гюстав Юнг.

Когато прочетох анализа на моя профил, направо тръпки ме побиха.

Ето какво открих. Надявам се това да ви е полезно да разберете повече за себе си, ако сте INFJ или по-добре да разбирате близък човек, който е INFJ.

В Мейерс Бригс накратко лепват по един етикет на профилите, но това е прекалено общо. При различни автори, INFJ е наречен „съветникът“, „защитникът“ и „верният приятел“.

Но ето по-детайлното разшифроване на този психологически профил:

1. INFJ винаги търси по-дълбоко значение и мисия

INFJ винаги е в търсене на по-дълбоко значение. В работата, при взаимоотношенията с близки и приятели, в разговорите с непознати, INFJ постоянно гледа на живота и ситуациите по един озадачаващ начин, за да открие това, което се крие под повърхността. Не можете да ангажирате вниманието на INFJ с общи приказки или да му давате задачи без той да има отговор на въпроса „защо“ се прави тази задача.

Добросъвестни и отговорни, INFJ често виждат себе си на мисия, а те взимат тяхната мисия много сериозно.

Тяхната мисия в живота е да развиват и водят другите.

Моята гледна точка: Това е нещо, което е много силно изразено за мен. Аз буквално отказвам да работя по проекти, които нямат изразена мисия.

Примерно в нашето проектантско бюро изработваме ВиК проекти.  За повечето хора това е скучно, но за да мога въобще да отида на работа, аз настоявах и направихме следната мисия „Да доставим питейна вода до всеки български дом и да предпазим околната среда от отпадните води, като създадем технически решения, които да са икономически издържани, за да могат да се реализират“.

В Aula.bg нашата мисия е „Да помогнем на повече хора да придобият умения, които да доведат до реални и измерими резултати в техния живот и работа“. В интерес на истината постоянно мисля за мисията. Имам чернова на актуализация на мисията и тя е „Нашата мисия е да помогнем на 1 милион българи да работят по-добре с компютъра.“

Истината е, че не мога да се занимавам с каквото и да е било, ако нямат мисия.

2. INFJ са загрижени за другите и искрено желаят да помагат

INFJ виждат помагането на другите като тяхна мисия в живота, но докато хора с този личностен тип могат да бъдат намерени в спасителни операции и благотворителна работа, тяхната истинска страст е да стигнат до същината на проблема, така че да няма нужда хората да бъдат спасявани.

INFJ имат екстремно силно желание да подпомогнат за благото на другите и намират огромно лично удовлетворение в комуникацията с хора, при които подпомагат тяхното личностно развитие и ги водят към реализиране на техния човешки потенциал.

INFJ са мечтатели с дарба да се свързват с другите, подкрепящи и вдъхновяващи да се случват велики неща . INFJ са катализатор за растежа на другите. Техният най-голям принос е тяхната способност да се свържат със същината на другите и да идентифицират техните силни страни.

Моята гледна точка: Без многословие, само ще цитирам Виктор Франкъл, чиято мисъл винаги е оформяла моя мироглед „Щастието идва, когато се посветиш на кауза по-голяма от самия теб“.  Когато един невероятен психолог и учител на много хора искаше да ме определи с един израз, той каза: „голямо сърце“. (да си се похваля малко аз… )

Колкото до идеята да се стигне същината на проблема, аз винаги съм вярвал в принципа „Дай на човек риба и ще го нахраниш за един ден; научи го да лови риба и ще си го нахранил за цял живот“.

Допълнителна справка относно „помагането на хората“: виж мисиите на моите проекти от по-горната точка.

 

3. INFJ имат развит морал и силно чувство за интегритет

INFJ изпитват сериозни трудности да работят дейности, които са в конфликт с техните ценности. Някои хора могат да продават лед на ескимоси, да фалшифицират акции и т.н. За щастие INFJ не могат.

Те на практика никога не правят компромис  с техните ценности

Моята гледна точка: Това е екстремно изразено при мен. Може би до такава степен, че чак ми пречи. Никога не съм можел да толерирам лъжата и непочтените хора. Когато кажа нещо, аз не само го мисля, аз го вярвам. Не мога да разбера защо например лъжата съществува и как хората живеят след като са излъгали. Често спирам комуникацията и не поддържам контакт с хора, които съм ги видял, че лъжат за нещо дребно и незначително, което дори няма нищо общо с мен.

Например от дълго време се опитвам да дам едно помещение под наем. След дълго чакане дойдоха наематели, но се опитаха да прескочат брокера си. Веднага ме „ръгна“ нещо в стомаха за тях. С такива дребни тарикати просто не искам да имам нищо общо. Отказах да им дам помещението. И до ден днешен си стои празно и съм загубил немалко пари, но за мен това е правилното решение.

Друг пример: В учебния център дадохме гаранция за връщане на парите. Ако някой премине курса и не получи уменията, които обещаваме – връщаме таксата. Никой друг учебен център в България не го прави. Хората ме питат „ти луд ли си?“. За мен това обаче е единственият начин да спя спокойно – не искам да взимаме пари на никой, който не е получил това, което обещаваме.

4. INFJ  са емпати

INFJ са долавят емоциите на другите и техните намерения понякога дори преди самият човек да е наясно с тях.

INFJ са емпати и буквално чувстват това, което изпитват другите. Те често не харесват да гледат филми на ужасите и дори новини за неприятни събития, защото попиват всичките емоции и им е трудно да се справят с всичките негативни последствия

Моята гледна точка: В интерес на истината, никога не съм мислил по този въпрос. Но като прочетох примера с новините,  направо направих „очи като палачинки“.  Винаги съм възприемал гледането на новини като тежко и изключително неприятно и негативно занимание. Едно от най-добрите решения, които съм взимал някога е да спра телевизията вкъщи преди около 4 години.

5. INFJ са интроверти, които обичат хората. Как е възможно?

INFJ имат две страни. Те може много да са въвлечени в света на хората, но от друга страна са тихи, с богато въображение и в техния си собствен свят.

Въпреки че те са щастливи да извършват дейности, които изискват усамотение и внимание (като например писането), INFJ се справят доста добре с хората. Това обаче е при условие, че комуникацията не е повърхността и те все пак намират време за тихо, лично време, за да си презаредят батериите.

INFJ са позитивни във взаимоотношенията си, те са страхотни слушатели и са естествено заинтересувани в разрешаването на личните проблеми. Те обикновено не са явните лидери, а по-скоро работят тихо, изразявайки своето влияние зад сцената. INFJ са „тихи активисти“ със силни идеи, които споделят често в техните учения, речи и книги.

Моята гледна точка: Наскоро споделих, че съм интроверт на мой близък приятел. Той ме погледна странно и ми каза: „Ти си интроверт ?!?!“. За това, когато видях в профила, че INFJ са интроверти, които често биват бъркани за екстроверти от познати, това ме уцели направо в десетката. Аз обичам да се срещам с хора, особено в единични срещи или примерно две двойки на вечеря. Много обичам да комуникирам с хората и да задълбаем на интересни и дълбоки теми. Но ако трябва да отида на парти, на което разменяш по 2-3 празни лафа за времето, това направо ме изцежда.

Определено считам себе си за интроверт, но също така за разлика от други интроверти знам, че имам нужда от комуникация с хората. „Личното време“ е най-ценно за мен и половин ден без контакт ме зарежда идеално, но не мога да се затворя и да не се срещам с хора цяла седмица, което може да е типично за много интроверти.

6. INFJ обожават да учат и да се развиват

Дори след като приключат с университета, INFJ обичат да учат. Те винаги се вълнуват да научат нещо ново и разширяват интересите си с възрастта.

Тяхното цялостно съществуване е основано около растежа. Те са на постоянна мисия за подобрявание и отговаряне на повече въпроси. Те са надарени в разшифроването на взаимовръзки и трудно за разбиране значение на нещата. Те се интересуват от теоретични и абстрактни концепции, които могат да бъдат приложени към хората и взаимоотношенията.

Животът е безкраен процес на личностно развитие, и за тях, и за другите. Ако нещо не води до личностно развитие, не е ценно за тях. Те се наслаждават да решават сложни проблеми по начин, по който помага на тяхната визия.

Моята гледна точка: 100% в целта. Само си направих справка – за последните три седмици съм прочел 8 книги, една от които се казва „The art of learning“.

7. INFJ са невероятни учители и ментори

INFJ имат потенциал да бъдат отлични ментори и учители. Тяхното търпение, разбиране и високи очаквания от другите ги правят отлични в развиването на потенциала при хората.. Те виждат възможностите в другите и работят упорито, за да им помогнат да израснат.

Моята гледна точка: „Ти си си сбъркал професията, ти трябва да станеш преподавател“ е нещо, което често срещах при първите си курсове, когато нямахме още учебния център. В последно време правя много сложна миграция от професия, която наистина ми се отдава – инженер към област, която изключително ме вдъхновява – преподаването.

Като човек, който обича ефективността направо ми бърка в здравето състоянието на образователната ни система, съответно никога не бих предподавал в нея. Така си създадохме учебен център, в който да мога да преподавам…

В Аула преподавам софтуер (при което ползвам познанията и опита си на инженер). В допълнение винаги идеята за коучинг ми е допадала страшно много и съм си мислел, че някога ще се занимавам с това, но искам първо да събера достатъчно личен опит и да си изцапам ръцете, преди да тръгна в тази посока.

8. INFJ обичат ефективните системи

INFJ се интересуват от системи и намирането на най-добрия начин да се правят нещата. Когато към това добавим и тяхната силна воля за успех, може да разберете защо INFJ изпъкват при постигането на техните цели.

Моята гледна точка: Всичко при мен е автоматизирани процеси и системи. Това което преподавам в Аула всъщност са моите системи, които с години съм разучавал. Обожавам системите и ефективността. Те са в основата на всички проекти, които съм създавал. Например още преди три-четири години нарекох курса си Аутокад Формула – системата на инж. Иван Цукев за бърза и ефективна работа с Аутокад.

Винаги съм считал за мое силно умение да разпозная ефективните стъпки и да изградя система за решаване на дадена задача. Наричам това процедури и примерно в Цукев ООД и Аула имаме написани стотици процедури как се изпълняват дадени задачи.

9. INFJ са мечтатели-идеалисти, които предприемат действия

Като дипломати, INFJ имат вродено чувство за идеализъм и морал, но това което ги отличава е J в INFJ. Те не са просто мечтатели, а хора които предприемат конкретни действия, за да реализират техните цели и да направят постоянно позитивно въздействие.

Моята гледна точка: Когато кажа някоя видимо голяма цел като например: „да помогнем на 1 милион българи да работят по-ефективно с компютъра“ има две ситуации. Повечето хора считат това за нереални цели, дори налудничави. Вторият тип се ентусиазират само при такива по-големи цели и често разговорите с тях са много вдъхновяващи, но после разбирам, че те никога не правят нищо за тези идеи.

Това, което наистина ме отличавало е, че не си слагам ниски тавани на мечтите, но знам как да ги постигна. Един милион е много? Не мисля така. Преди година и половина потребителите ни бяха 8 хиляди, сега са 80 хиляди, след година ще са 200 хиляди. До един милион ще е трудно и ще трябва малко време, но ние имаме план как да стигнем до там.

10. INFJ се ангажират да приключват задачите, които започват

INFJ обичат да планират. Те са целеустремени личности с вътрешна сила за постигане на цели и желание за продуктивност. Те обичат нещата да се случват. INFJ имат изключителна дарба да се фокусират и да постигат целите си. Ако те поемат проект или цел, те ще се фокусират и ще работят по това, докато постигнат желания резултат. Те не се страхуват от тежка работа. Тяхната работна етика и постоянство е наистина вдъхновяващо за останалите.

Моята гледна точка: Тази година си поставих амбициозни цели. Естествено в писмен вид, с детайлни описания и краен срок. В началото на годината една част от тях бяха дори плашещо нереалистични. Постигнах важните, които си бях задал два месеца преди да свърши годината, като някои от целите отпаднаха, поради постигането на другите.

Един познат ме определи като човек с „monomaniacal focus“, което означава „фанатично обсебен от една кауза или идея“.  Той просто ме виждаше да работя по проект, който искам да се получи и трябваше да отхвърля участието в няколко добри други проекта, за да не намаля шансовете на основния проект да се получи.

На няколко места прочетох, че INFJ са „генератори на идеи“ и това определено е вярно за мен. Докато не се научих ефективно да използвам фокусът ми, това ме хвърляше в стресова работа по няколко проекта на веднъж, като в крайна сметка никой от тях не се получаваше.

11. INFJ са екстремно ориентирани към бъдещето

INFJ са ориентирани към бъдещето, като дори на моменти могат да предсказват бъдещето. На тях им е трудно да останат фокусирани в настоящия момент.

Опитайте се да не се плашите, ако INFJ (особено партньор в началото на връзката) прескочи направо към дългосрочно планиране на живота.

Моята гледна точка: Още едно нещо, което съм считал за „проблем“. Чета Толе за силата на настоящето, разбирам го, опитвам се да го прилагам, но не ми се отдава. Умът ми винаги се измъква и започва да генерира безброй идеи за бъдещето – как нещо може да стане по-добре, по-ефективно, по-интересно.

„Предсказването на бъдещето“ звучи малко странно, но даже в някои записки имам писмено, че имам способността да предсказвам какво ще се случи в бинеса. Нещата обаче не са толкова паранормални колкото се опитват някои хора да ги изкарат. Когато мислиш в бъдещето започваш да виждаш доста тенденции и да свързваш точките.

Подходяща кариера и работа за INFJ

Първо и преди всичко останало INFJ трябва да намери работа, която има значение и да знае, че чрез нея помага и свързва хората. Безкрупулен продавач на некачествена стока, която не върши никаква работа на купувача е определението на точно обратното на това, което е силата на INFJ.

Това желание да помага прави много подходящи за роли като съветници, ментори, учители, психолози, доктори, духовни учители, коучинг, както и кариери в холистичната медицина.

Талантите им са в развиването и подпомагането на хора. Те просто „разцъфтяват“ помагайки на другите да разрешат дълбоки лични и етични дилеми.

INFJ често са привлечени към писателската професия и те използват необичайно образен език и метафори. Като хора с богат ум, те изразяват всичко от главата си чрез писането.

Ето идеи за работа за INFJ

 • Философ, учен, изследовател
 • Писател, блогър, редактор, копирайтър
 • Психолог-терапевт, учител, университетски професор
 • Консултант, журналист

 

Моята гледна точка: Извадих 5 от „професиите“, които описват и в които се подвизавам. Оказва се, че съм правил повечето от нещата, които описват.

 • Писател? Имам 5 книги (4 за AutoCAD)
 • Блогър? Тук не пиша много, но моят блог за Аутокад е на 5 години и имам към 200 статии в него
 • Копирайтър? Пиша всичките рекламни текстове за Аула. Например този.
 • Учител? Преподавам AutoCAD, Excel, Word и имам още няколко идеи за обучения.
 • Коуч, ментор? Все още не, но винаги съм си мислил по въпроса. Може би скоро?

 

Интересно нещо открих. Въпреки, че в Strengsfinder няма такъв психологически анализ, профилът, който си правих преди над 5 години доста съвпада, като там „темите“ ми са: achiver (целеустремен), learner (учащ), focus (фокусиран), relator (свързващ се).

 

Какъв е вашият профил?

Може да направите теста си безплатно тук на английски език. (може да използвате google translate, ако не сте сигурни с английския)

P.S. Вие сте INFJ или познавате такъв? Страхотно! Оставете коментар и споделете кои от описаните характеристики сте разпознали.

 

Коментари

 1. Ирина казва

  Разбрах , че съм INFJ по типологията на Майерс-Бригс преди няколко месеца , след като съвсем случайно попаднах на теста. Започнах да чета описанието на моя профил , и докато стигна до края вече бях страшно развълнувана , почти се разплаках. Облекчение. Чувство , че не си сбъркан , вече не си неразбран , и всичко което бушува вътре в теб е част от това което си , и не си сам на света. Не знам точно какво в тези четири буквички , и в това да прочета свой толкова точен психологически профил , ме накара с такова спокойствие да се усмихна и да приема себе си.
  Много хубава статия . В интернет не се намира много информация по темата на български , благодаря ти Иван Цукев! Пожелавам ти успех , да достигнеш развитието и удовлетворението което те прави щастлив , в твоята мисия !
  Бих се радвала да пообщувам със „себеподобни“ , и ако на някой му се иска да ми пише , да не се колебае 🙂

 2. Иван Цукев казва

  Ирина,
  радвам се, че се обади.
  Това, че си изпитала чувство на облекчение е чудесно. Себепознанието може наистина да ни даде много увереност.

 3. Теодора казва

  Здравей, Иван, аз също искам да ти благодаря за прекрасната статия. Звучи така все едно съм я написала аз, точно както би я написал един INFJ… ха-ха.
  Искам да споделя, че аз също бях изумена колко уникален психологически профил може да се извлече от тези 72 въпроса, на които отговорих наскоро. И точно като Ирина почувствах успокоение, че не съм толкова „непознато“ животно, колкото си мислех. Най-много ме шокира идеята за „интроверта, който дава вид на екстраверт“ – никога не съм се сещала за по-добро определение за себе си и най-после намирам една комфортна и смислена дефиниция. И вече ще се чувствам по-спокойна, когато отново ми се прииска всички и всичко да ме оставят сама за малко, за да мога да си почина. 🙂
  Понеже хората не вярват, че може наистина да имаш безкористни цели и просто да искаш да си полезен на другите и на света, често съм се сблъсквала с недоверие, понякога дори неприемане – така беше в една голяма корпоративна структура, в която работех. Понякога си мисля, че в тяхното неразбиране на подобно поведение, хората често предпочитат да те категоризират като „глупак“ и да не се занимават да се учудват повече на това какъв си… ха-ха.
  И така, благодаря ти пак за ценната статия, my friend! 🙂

 4. Валя казва

  Вчера за пръв път си направих теста на Майерс-Бригс. По принцип съм доста скептично настроена към тестове, защото в повечето от тях липсва нужната дълбочина и детйлност. През годините, още от дете, винаги съм се чувствала като странно животно, много по-различна от повечето хора около мен, и едва сега разбрах, че такова животно има, и то се нарича INFJ. 🙂 Не ме учудва, че едва 1% от хората са INFJ.
  Изключително точен тест, бях изумена наистина колко детайлно ме описва, сякаш говори лично за самата мен, и то в многоликата същност на този типаж. Мен също често ме бъркат с екстроверт, и макар при I процента ми да е едва 6, то винаги съм считала себе си са интроверт, като знам колко ме отегчават и дори плашат празните брътвежи в големи компании.
  Имам много още какво да споделя… като например, че винаги съм знаела, че съм си объркала професията, работейки цял живот като счетоводител, а всъщност искам да се занимавам с писане, журналистика, копирайтър, и т.н., но за съжаление на времето нямаше кой да ми направи този тест и да ме насочи към подходящата за мен професия.
  Ще се радвам да се запозная със себеподобни, моля ви, пишете ми!

 5. Maria казва

  Подозирам,че съм INFJ,
  защото всичко свързано
  със социалната реализация
  и професионално поприще,
  ми отговаря…/напълно/!
  Практикувала съм някои-
  журналист, учител,психолог/!!!/…
  Сега ВЕЧЕ Знам, КАКВО ОЩЕ
  Мога.На първо време -Д@ на-
  правя теста и ЩЕ РАЗБЕРА, но
  СЪМ в желаната посока, ЗАЩОТО
  уча за ТРЕНЬОР -ОБУЧИТЕЛ ?И
  /не само се замислям/ЗА ДА ПРОБВАМ???

 6. Maria казва

  А@!/??/Забравих
  ДА?БЛАГОДОРЯ??

 7. Румяна казва

  Възможно ли е след години да промениш профила си?
  Днес попълних и се оказах ISFP, а преди 10-ина години бях в графата на INFJ.

 8. Иван Цукев казва

  Румяна, това е доста голяма промяна.

  Според мен е възможно профила да се промени, особено ако е имало драстични промени или разтърсващи събития в живота.

  На практика при теб е останало само I – за интроверт.

  Между другото не за всички този тест е показателен – ако ги считаш за полезен, това е ОК, ако не ти дваа информация – продължаваш напред. Опасността при такива тестове е да започнат да те ограничават в това, което си.

  С две думи, ползвайте ги, но не им позволявате да ви ограничават.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close